یکی از مهمترین مشاغلی که این روزها در همه سازمانها، شرکتها و کسب و کارهای مختلف به خدمات آن نیاز است، حسابداری نام دارد. یکی از اقداماتی که کسب و کارهای مختلف برای مدیریت کارها انجام میدهند، رسیدگی به امور مالی است که جمعآوری، تجزیه و تحلیل، ثبت و گزارشگیری از این دادهها و اطلاعات مالی بر عهده حسابدار است. در واقع یکی از وظایف رشته حسابداری و افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند، بیان و ارائه اطلاعات مالی به زبان ساده و قابل فهم به مدیران کسب و کارها به منظور نمایش وضعیت موجود و همچنین اتخاذ تصمیمات استراتژیک برای آینده است. به همین دلیل افرادی که در شغل حسابداری فعالیت میکنند باید از یک سری تواناییها و مهارتها برخوردار بوده تا بتوانند وظایف رشته حسابداری را به بهترین شکل اجرا نمایند. با این مطلب از بلاگ هنرستان حسابداری پکت همراه باشید.
شرح وظایف حسابدار چیست؟
همه کسب و کارها فارغ از اینکه چه ابعاد و اندازهای دارند به مهارتها و وظایف رشته حسابداری به منظور رسیدگی به امور مالی خود و برنامهریزی برای آینده نیاز دارند. یکی از اصلیترین و مهمترین وظایف یک حسابدار در یک مجموعه اقتصادی یا کسب و کار، بررسی کلیه معاملات و داد و ستدها از نظر صحت و درستی است. یک حسابدار وظیفه دارد که قانونی بودن و پیروی کردن همه معاملات و داد و ستدها از قوانین مربوطه را مورد بررسی قرار داده و از آن اطمینان حاصل کند. به طور کلی وظایف رشته حسابداری یا وظایف یک حسابدار در یک سازمان، شرکت یا کسب و کار را میتوان به صورت زیر تقسیمبندی کرد:
- وظایف عادی: این وظایف رشته حسابداری مهارتهایی مانند دفترداری ابتدایی و حسابداری هزینه را شامل میشود. ثبت کلیه درآمدها و هزینههای یک مجموعه، کنترل سود و زیان، حسابداری حقوق و دستمزد و محاسبه حقوق کارکنان از جمله مواردی هستند که در این دسته از وظایف قرار میگیرند.
- وظایف تکنیکی: این وظایف رشته حسابداری شامل بودجهبندی و حسابداری مدیریت میشود؛ شناسایی، اندازهگیری، جمعآوری، سنجش و تحلیل و ارائه اطلاعات مالی و عملکردی، درک روابط محلی و معلول و همچنین شناسایی فعالیتهای بدون ارزش افزوده یا ناکارآمد از جمله مواردی هستند که در این دسته قرار میگیرند.
- وظایف ماهرانه: این وظایف رشته حسابداری که لازمه آن برخورداری از فهم عمیق و قدرت بالا در تجزیه و تحلیل ترازنامهها، گزارشات مختلف و گردش وجوه نقد است شامل وظایفی مانند جمعآوری و تحلیل آمار و ارقام، اطمینان از صحت گزارشهای ارائه شده و ارزیابی سیستمهای گزارش مالی میشود.
- وظایف پژوهشی: این دسته از وظایف رشته حسابداری به مهارتهای تحلیلی و طراحی سیستم و همچنین مشاوره حرفهای مستقل مربوط میشود. از جمله مهمترین وظایف پژوهشی حسابداران میتوان به تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی به منظور تعیین استراتژیها و همچنین دستیابی به اهداف مالی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: حقوق حسابداران در ایران در سال 1402
در ادامه بحث مهارتها و وظایف رشته حسابداری میتوان از موارد زیر به عنوان اصلیترین و مهمترین وظایف حسابدار در یک مجموعه یا کسب و کار نام برد:
- بررسی، تجزیه و تحلیل و ثبت اطلاعات حسابداری
- مدیریت کلیه دریافتها و پرداختها
- صدور اسناد و تهیه و تظیم گزارشها و صورتهای مالی
- مدیریت حسابهای مختلف و موجودی انبار
- کنترل حسابهای مختلف و برآورد مغایرتهای بانکی
- بایگانی و جمعآوری و ثبت اسناد و مدارک مالی
- تجزیه و تحلیل روند درآمد و هزینه در کسب و کارهای مختلف
- تهیه گزارشات و اظهارنامه مالیاتی
بیشتر بخوانید: چه تیپ شخصیتی مناسب شغل حسابداری است؟
مهارتهای مورد نیاز رشته حسابداری
افرادی که به عنوان حسابدار در یک مجموعه یا کسب و کار مشغول به کار هستند، به منظور اجرای دقیق وظایف رشته حسابداری باید از مهارتهای مختلف برخوردار باشند. حسابداری یکی از مشاغل حساس به حساب میآید که عدم مهارت افراد در انجام وظایف آن و بروز کوچکترین اشتباه میتواند منجر به وارد شدن زیان و ضررهای مالی جبرانناپذیر به یک مجموعه شود. برخی از این مهارتها حاصل تجربه و کار بوده و برخی دیگر از طریق مطالعه و یادگیری علم روز به دست میآیند. به هر حال افرادی که میخواهند در این شغل پیشرفت کرده و به بالاترین سطح برسند، در اولین اقدام باید برای افزایش مهارتهای خود تلاش کنند. در ادامه با برخی از مهمترین مهارتها و وظایف رشته حسابداری آشنا میشویم.
تسلط بر نرمافزارهای حسابداری
یکی از مهارتهای مهمی که حسابداران در دنیای امروز برای انجام دقیق وظایف رشته حسابداری به آن نیاز دارند، تسلط بر نرمافزارهای حسابداری است. این نرمافزارها شرایطی را فراهم میکنند که عملیات مختلف حسابداری با دقت و سرعت بالا انجام شود. از مهمترین مزایای استفاده از این نرمافزارها میتوان به کاهش چشمگیر هزینهها، امکان دسترسی سریع به گزارشهای مختلف مالی، امکان اطلاع دقیق از میزان سود و زیان در بازههای زمانی مختلف، امکان ویرایش سریع و آسان اطلاعات حسابداری و دسترسی سریع به دادههای مالی اشاره کرد.
تسلط بر مهارتهای ارتباطی
یکی از مهارتهایی که باعث موفقیت یک حسابدار در انجام وظایف رشته حسابداری میشود، توانایی برقراری ارتباط قوی با مدیران، همکاران و سایر افراد که است. برقراری ارتباط بهینه با مدیران و همکاران، آمادگی برای شرکت در جلسات مختلف، انتقال ایدهها و اطلاعات با روش و زبان قابل درک برای همه و توانایی انجام کار تیمی از مهمترین مهارتهایی هستند که باعث موفقیت یک حسابدار در این جایگاه شغلی میشوند و جزو الزامات محیط کار محسوب میشود.
تسلط بر قوانین مختلف
زمانی میتوان یک حسابدار را در انجام وظایف رشته حسابداری موفق دانست که بتوان در راستای منافع مجموعهای که در آن کار میکند، گام بردارد. یکی از لازمههای این موضوع اطلاع و تسلط کافی بر قوانین مختلف از جمله قوانین مربوط به بیمه، مالیات و قانون کار است.
هوش تجاری
یکی از لازمههای برقراری تعامل بهتر در حسابداری تسلط به مهارتهایی جهت مذاکره و تصمیمگیری است. به این مهارتهای هوش تجاری میگویند که حسابداران در هر مجموعهای به دلیل ارتباط با بخشها و واحدهای مختلف باید از آن بهرهمند باشند.
توانایی مدیریت زمان
در شغل حسابداری یکی از لازمههای موفقیت در انجام وظایف رشته حسابداری، انجام امور طبق زمانبندی معین است. یک حسابدار موفق کسی است که به بتواند کارها و وظایف مختلف را اولویتبندی کرده و اطمینان حاصل کند که این کارها در زمان معین شده و بهترین شکل ممکن اجرا میشوند.
بیشتر بخوانید: بهترین گرایش های رشته حسابداری و بازار کار آن
توانایی تجزیه و تحلیل دادهها
یکی از مهمترین وظایف رشته حسابداری در کسب و کارهای مختلف، توانایی استخراج اطلاعات مهم از دادههای خام و مهارت حل مسئله است. توانایی تجزیه و تحلیل دادهها مختلف یکی از مهمترین مهارتهایی است که در تمام ابعاد شغل حسابداری از پرکردن اظهار نامههای مالیاتی گرفته تا یافتن اشتباهات و مغایرتها، مورد نیاز است.
اخلاق و درستکاری
یکی از مهمترین مهارتهایی که در یک حسابدار باید به بهترین شکل تقویت شده و وجود داشته باشد، رازداری و رعایت اصول اخلاقی است. اطلاعات و دادههای مالی یک مجموعه جزو اسرار آن محسوب میشوند؛ به همین دلیل حسابداری موفق کسی است که بر اصول رازداری پایبند و به آن مقید باشد.
سخن آخر
از کسب وکارهای کوچک گرفته تا بزرگترین سازمانها و شرکتهای تجاری به منظور رسیدگی به امور مالی به خدمات حسابداری نیاز دارند. در واقع حسابداری شغلی است که در همه کسب و کارها نقش پررنگی ایفا میکند. حسابداران در مجموعهها و کسب و کارهای مختلف میتوانند از طریق کسب و ارتقای مهارتهای لازم، کلیه وظایف رشته حسابداری را به بهترین شکل انجام داده و امور مالی آنها را در بالاترین سطح ممکن مدیریت نمایند.