سال نهم، یکی از حساس‌ترین سال‌های تحصیلی برای دانش آموزان است، زیرا در این سال، باید درباره رشته‌ای که می‌خواهند به‌صورت تخصصی‌تر ادامه دهند، تصمیم بگیرند. این تصمیم می‌تواند بر روی آینده تحصیلی و شغلی آن‌ها تاثیر بگذارد و مسیر زندگی آن‌ها را تغییر دهد. به همین دلیل است که آزمون هدایت تحصیلی اهمیت بالایی دارد. در این مطلب به ۲۰ تا از سوالات متداول هدایت تحصیلی پرداخته‌ایم. با مطالعه این مطلب از هنرستان پکت می‌توانید درباره نحوه قبولی در رشته مورد نظر خود و آمادگی آزمون، اطلاعات مفیدی کسب کنید. با این مطلب از بلاگ هنرستان حسابداری پکت، همراه باشید.

آزمون هدایت تحصیلی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

این آزمون، توسط فاکتورهای مختلفی که بررسی می‌کند، به دانش آموزان پایه نهم کمک می‌کند تا بهترین انتخاب را برای ادامه تحصیل خود داشته باشند. این آزمون که به‌صورت آنلاین برگزار می‌شود؛ نه‌تنها استعداد فرد را می‌سنجد، بلکه به علائق او نیز توجه می‌کند. به دلیل جدید بودن این روند، سوالات متداول هدایت تحصیلی زیادی برای دانش آموزان و والدین آن‌ها وجود دارد.

در این آزمون، نمرات 3 سال آخر، یعنی هفتم، هشتم و نهم، ۳۵% تاثیرگذار هستند. پس از آن آزمون‌های مشاوره‌ای اهمیت دارند که تاثیر ۳۰% دارند. در ادامه، نظر دبیران، مشاور و دانش آموز قرار دارد که هرکدام ۱۰% اهمیت دارند و در آخر نظر والدین هستند که اهمیت ۵% دارد.

آزمون هدایت تحصیلی
آزمون هدایت تحصیلی

آزمون هدایت تحصیلی، کمک می‌کند که دانش‌آموزان، براساس موقعیت‌های شغلی جامعه و همچنین استعداد و علاقه‌ای که دارند، بهترین انتخاب را برای ادامه تحصیل داشته باشند. در ادامه به ۲۰ تا از سوالات متداول هدایت تحصیلی پاسخ می‌دهیم تا بهتر تصمیم بگیرید. برای مثال اگر می‌خواهید بدانید که اگر هدایت تحصیلی را انجام ندهیم چه می شود و یا اولویت الف چه نمره ای است؛ این مطلب به شما کمک می‌کند.

مهم‌ترین سوالات متداول هدایت تحصیلی چیست؟!

در این بخش می‌خواهیم به ۲۰ مورد از مهم‌ترین سوالات متداول هدایت تحصیلی پاسخ دهیم و نگرانی شما را برطرف کنیم.

1. نمون برگ هدایت تحصیلی به چه شکل است؟

در این آزمون هفت نمون برگ وجود دارد که به‌صورت آنلاین به آن‌ها پاسخ می‌دهید. محتوای این نمون برگ‌ها از سوالات متداول هدایت تحصیلی است.

در نمون برگ اول، هر دانش‌آموز، براساس لیستی از رشته‌ها که در اختیارش قرار داده شده‌است. هر دانش‌آموزی باید براساس علاقه خود، این رشته‌ها را اولویت‌بندی کند.

فرم شماره دوم، از معلم‌ها نظرسنجی شده‌است تا با توجه به عملکرد دانش‌آموز، رشته‌های مناسب را برای او، اولویت‌بندی کنند. فرم یا نمون برگ شماره سه نیز نظرسنجی از والدین است که باید براساس شناخت خود، از فرزندشان، برای او اولویت‌های مناسب را انتخاب کنند. نمون برگ شماره چهارم نیز برای مشاور مدرسه است تا براساس جلسه‌هایی که با دانش‌آموز داشته است، رشته‌های مناسب او را انتخاب کند.

فرم شماره 5، یک جمع‌بندی از فرم‌های قبلی است که در آن، هر دانش‌آموزی برای هر رشته از ۶۵ نمره، نمره‌ای را کسب می‌کند. در فرم شماره شش، سوابق تحصیلی دانش‌آموز وارد می‌شود که نمره آن از ۳۵ در نظر گرفته می‌شود. در نمون برگ هفتم نیز می‌توانید اولویت‌هایی که برای شما مشخص شده را مشاهده کنید.

2. اولویت الف چه نمره ای است؟

یکی از سوالات متداول هدایت تحصیلی برای دانش‌آموزان، این است که برای کسب اولویت الف در یک رشته خاص، چه نمره‌ای باید به‌دست آورند. در حقیقت، نمرات به‌صورت نسبی با یکدیگر بررسی می‌شوند و نمی‌توان یک عدد خاص برای آن‌ها در نظر گرفت. با این‌حال، در کسب این نمره، نظر دانش‌آموز، معلم‌ها، مشاور و والدین در کنار سوابق تحصیلی اهمیت دارند. برای اولویت‌بندی هر رشته، باید حداقل ۶۱% این اولویت‌بندی‌ها با یکدیگر مشابه باشند تا آن رشته به اولویت نخست فرد تبدیل شود.

به همین دلیل بهتر است، از سال هفتم بر روی معدل خود و همچنین نمره‌ای که از آن درس کسب‌ کرده‌اید، تمرکز کنید تا نمره بالاتری را برای آن رشته کسب کنید و آن را به اولویت الف خود تبدیل نمایید.

انتخاب رشته
انتخاب رشته دبیرستان

3. قوانین انتخاب رشته براساس نمرات چیست؟

این مورد، رایج‌ترین مورد سوالات متداول هدایت تحصیلی دانش‌آموزان است. در رشته کامپیوتر و رشته حسابداری، اولویت انتخاب با افرادی است که نمره الف را برای آن رشته کسب کرده‌اند. به همین دلیل باید بدانید که برای آن‌که برای رشته‌ای خاص، به نمره حد نصاب قبولی آن برسید، باید چه نمره‌ای را کسب کنید. در ادامه، هر یک از رشته‌ها را به تفکیک نمره حدنصاب قبولی آن‌ها آورده‌ایم.

بیشتر بخوانید:

4. چگونه می‌توانم نمونه سوالات هدایت تحصیلی نهم را به‌دست آورم؟

اگر این پرسش، یکی از سوالات متداول هدایت تحصیلی شماست، باید بدانید که این سوالات جنبه درسی ندارند. در حقیقت، آزمون هدایت تحصیلی آنلاین، تنها سوالاتی را از شما می‌پرسد تا براساس علاقه خود، رشته‌های درسی را اولویت‌بندی کنید. به همین دلیل نیازی نیست که به نمونه سوالات این آزمون دسترسی داشته باشید و خود را آماده کنید.

5. چگونه در رشته مورد علاقه خود، اولویت الف کسب کنم؟

برای کسب اولویت الف، مهم‌ترین نکته‌ای که باید به‌خاطر داشته باشید، این است که ۳۵% این آزمون از سابقه تحصیلی هر فرد است. به همین دلیل، باید در سال‌های هفتم، هشتم و نهم، بهترین نمره را در این درس‌ها کسب کنید تا بتوانید آن را به اولویت الف خود تبدیل کنید. همچنین اگر به یک رشته خاص علاقه دارید، حتما سوالات آزمون هدایت تحصیلی نهم آنلاین را با صداقت پاسخ دهید.

بیشتر بخوانید: نکات کلیدی و راه های موفقیت در امتحانات مدرسه

6. تاثیر نمرات در آزمون هدایت تحصیلی چگونه است؟

ضریب دروس در این آزمون، از سوالات متداول هدایت تحصیلی است. به یاد داشته باشید که در این آزمون، دروس تخصصی برای هر رشته، ارزش بالایی دارند. برای سال‌های هفتم و هشتم، دروس تخصصی با ضریب یک تاثیرگذار هستند و همین دروس در پایه نهم با ضریب سه تاثیر دارند.

7. زمان اعلام نتایج آزمون هدایت تحصیلی به چه صورت است؟

نتایج این آزمون، همراه با نتیجه امتحانات پایه نهم و در تیرماه آماده می‌شود. بنابراین اگر سوال شما نیز این مورد از سوالات متداول هدایت تحصیلی است، باید بدانید که در تیرماه، می‌توانید نسبت به ثبت نام در رشته تحصیلی خود، اقدام کنید.

سوالات پرتکرار هدایت تحصیلی
سوالات پرتکرار هدایت تحصیلی

8. ثبت نام در هر رشته به چه صورت است؟

اولویت ثبت نام در هر رشته، با افرادی است که در آن رشته، اولویت الف را کسب کرده‌اند. به همین دلیل اگر در رشته‌ای خاص، اولویت ب را کسب کرده‌اید، اما علاقمند به ثبت نام در آن رشته هستید، باید ابتدا منتظر بمانید تا نمره‌های الف ثبت نام خود را انجام دهند و سپس در ظرفیت باقی‌مانده، ثبت نام کنید.

از سوالات متداول هدایت تحصیلی دیگر این است که اگر نمره‌ای که برای یک رشته خاص کسب نکرده‌اید، الف نیست؛ چه کار کنید؟! در این صورت، احتمال قبولی شما کمتر می‌شود و کاملا به نیاز شهر شما به آن رشته و ظرفیتی که دارد، بستگی پیدا می‌کند. همچنین می‌توانید این رشته را در یک مدرسه غیرانتفاعی ثبت نام کنید.

شرایط ثبت نام در هنرستان پکت برای سال تخصیلی 1402 را قبلا بیان کرده‌ایم.

9. چگونه در رشته‌ای که اولویت آن را کسب نکرده‌ام، ثبت نام کنم؟

این سوال یکی از سوالات متداول هدایت تحصیلی دانش آموزان است. اگر یک رشته، اولویت اول یا دوم شما نیست؛ می‌توانید در آزمون هدایت تحصیلی شهریور ماه شرکت کنید تا اولویت بالاتری کسب کنید. همچنین در صورتی‌که بخواهید در مدارس غیرانتفاعی ثبت نام کنید نیز اغلب می‌توانید در رشته‌ای که اولویت پایین‌تری آورده‌اید، ادامه تحصیل دهید.

10. اگر درسی را تجدید شده باشم، چگونه در آزمون هدایت تحصیلی نهم رایگان شرکت کنم؟

اگر در درسی نمره قبولی نیاورده‌اید و این مورد از سوالات متداول هدایت تحصیلی شما است؛ باید بدانید که دانش‌آ‌موزانی که تجدید شده‌اند، باید پس از آن‌که در آزمون مجدد شرکت کردند، در آزمون هدایت تحصیلی شهریورماه شرکت کنند تا بتوانند همراه با نمره دروس تجدیدی خود، نتیجه آزمون هدایت تحصیلی را نیز دریافت کنند.

11. اگر در یک رشته به حداقل نمره نرسیده باشم، می‌توانم در مدارس غیرانتفاعی ثبت نام کنم؟

یکی دیگر از سوالات متداول هدایت تحصیلی این است که آیا امکان ادامه تحصیل در رشته‌ای که به حداقل نمره قبولی آن نرسیده‌ام، وجود دارد؟! از آن‌جایی که سیستم این آزمون، به‌صورت یکپارچه برای تمامی مدارس و توسط آموزش و پرورش انجام می‌گیرد؛ نمی‌توانید در هیچ مدرسه‌ای آن رشته را ثبت نام کنید.

12. پس از انتخاب رشته، امکان تغییر رشته را دارم؟

در پایه دهم و یازدهم، می‌توانید رشته خود را تغییر دهید. البته به این نکته توجه کنید که برای تغییر شاخه، فقط در پایه دهم این امکان وجود دارد و در پایه یازدهم تنها می‌توانید رشته خود را تغییر دهید و امکان تغییر شاخه تحصیلی شما وجود ندارد.

از سوالات متداول هدایت تحصیلی این است که چه زمانی اقدام کنیم؟! برای تغییر رشته، باید پیش از آزمون خرداد یا شهریور، برگه تقاضای تغییر رشته را دریافت و تکمیل کنید. سپس با قبول تقاضای شما، می‌توانید فرم هدایت تحصیلی را پر کنید. برای آن‌که در رشته مقصد قبول شوید؛ باید در آزمون تغییر رشته، نمره قبولی دروس اختصاصی رشته مقصد را کسب کنید و در پایگاه تابستانی، دروس باقی‌مانده رشته مقصد را بگذرانید.

13. هاشور در فرم هدایت تحصیلی چه معنایی دارد؟

زمانی که رشته‌ای در فرم شما هاشور خورده است، یعنی به حد نصاب قبولی آن نرسیده‌اید. اگر می‌خواهید در یکی از این رشته‌ها شرکت کنید، باید دوباره این آزمون را شرکت کنید.

14. آیا شرکت در آزمون هدایت تحصیلی رایگان است؟

یکی از سوالات متداول هدایت تحصیلی، هزینه این آزمون است. برای شرکت در این آزمون، نیازی نیست هزینه‌ای پرداخت کنید و تنها باید روند آن را مطابق با پروتکل‌هایی که از جانب آموزش و پرورش تعیین شده‌است و مدرسه به شما اعلام می‌کند، طی کنید.

15. برای ثبت نام در هنرستان نیز باید آزمون هدایت تحصیلی را شرکت کنم؟

از سوالات متداول هدایت تحصیلی افرادی که می‌خواهند در هنرستان ادامه تحصیل دهند، همین مورد است. این افراد نیز باید در این آزمون شرکت کنند و در یکی از رشته‌های فنی حرفه‌‌ای و یا کار‌ودانش پذیرفته شوند. به همین دلیل، باید در این آزمون شرکت کنند و به حد نصاب قبولی این رشته‌ها برسند. همچنین در آزمون هدایت تحصیلی یا آزمون رغبت و توانایی نیز باید نمره قبولی برای رشته‌های هنرستان را کسب کنند.

هدایت تحصیلی دانش آموزان
هدایت تحصیلی دانش آموزان

16. تفاوت فنی حرفه ای و کار و دانش چیست؟

یکی از مهم‌ترین سوالات متداول هدایت تحصیلی که برای دانش‌آموزان متقاضی ثبت نام در هنرستان پیش می‌آید، تفاوت این دو رشته است. مهم‌ترین تفاوت این دو رشته، این است که رشته‌های فنی حرفه‌ای دارای واحدهای درسی تئوری هستند و به‌صورت کلی چهار شاخه دارند که شامل هنر، مدیریت و خدمات، صنعت و کشاورزی هستند.

رشته‌ کاردانش، نتها واحدهای عملی دارد و هیچ درس تئوری در این رشته‌ها وجود ندارد. شاخه‌های اصلی این رشته شامل صنعت، هنر، خدمات و کشاورزی است.

17. آیا با هر دو دیپلم فنی حرفه‌ای و کار و دانش می‌توان به دانشگاه رفت؟

در پاسخ به این مورد از سوالات متداول هدایت تحصیلی، باید بگوییم که یکی از شباهت‌های این دو رشته، این است که پس از دریافت دیپلم، می‌توان در دانشگاه ثبت نام کرد. می‌توانید برای شرکت در دوره‌های دانشگاهی و تحصیلات تکمیلی، از طریق بدون کنکور و یا با کنکور اقدام کنید.

البته در نظر داشته باشید که برخی رشته‌ها همچون الکترونیک، کامپیوتر، مکانیک خودرو، حسابداری و تربیت بدنی تنها با شرکت در کنکور و کسب نمره قبولی می‌توانند وارد دانشگاه شوند.

18. آیا ثبت نام دختران و پسران در رشته‌های فنی حرفه‌ای متفاوت است؟

از دیگر سوالات متداول هدایت تحصیلی که در پایه نهم مطرح می‌شود، این است که آیا دختران و پسران شانس یکسانی برای شرکت در رشته‌های فنی حرفه‌ای دارند؟! به‌صورت کلی، شانس برای شرکت در هنرستان فنی حرفه‌ای برای هر دو گروه، یکسان است؛ اما برخی از رشته‌ها هستند که به‌صورت اختصاصی برای دختران و برخی برای پسرها ارائه می‌شوند. برای مثال رشته طراحی دوخت و کودک‌یاری اختصاصی دخترها و رشته‌های جوشکاری و مکانیک خودرو اختصاصی پسرها هستند.

در هنرستان حسابداری پکت، تنها امکان ثبت نام دانش آموزان پسر برای دو رشته حسابداری و کامپیوتر، وجود دارد.

19. تمامی رشته‌های فنی حرفه‌ای را می‌توان در تمام هنرستان‌ها ثبت نام نمود؟

پاسخ به این مورد از سوالات متداول هدایت تحصیلی، خیر است. در حقیقت براساس تعداد متقاضیان هر رشته، میزان ارائه این درس‌ها نیز متفاوت است. به همین دلیل، ممکن است برخی از رشته‌ها، تنها در تعداد محدودی از هنرستان‌ها ارائه شوند و نیاز است تا درباره این موضوع تحقیق کنید و مطمئن شوید که این رشته در کدام هنرستان‌ها ارائه می‌شود.

بیشتر بخوانید:

20. اگر هدایت تحصیلی را انجام ندهیم چه می شود؟

اگر این مورد از سوالات متداول هدایت تحصیلی شماست، باید بدانید از آن‌جایی که از قوانین جدید آموزش و پرورش، شرکت در آزمون هدایت تحصیلی رایگان است و باید براساس اولویت‌های خود در این رشته‌ها شرکت کنید؛ امکان عدم شرکت در این آزمون وجود ندارد. با این‌حال، آزمون هدایت تحصیلی، تنها یک آزمون سنجش رغبت و توانایی است که سوالات درسی و اختصاصی ندارد و به همین دلیل نیازی نیست برای شرکت در این آزمون، اضطراب یا نگرانی داشته باشید.

کلام آخر

در این مطلب، تلاش کردیم تا به مهمترین سوالات متداول هدایت تحصیلی پاسخ دهیم تا دانش آموزان پایه تحصیلی نهم، بتوانند بهتر تصمیم بگیرند. همچنین دانش‌آموزانی که علاقمند به تحصیل در هنرستان هستند، نسبت به آینده خود با اطمینان بیشتری اقدام کنند. برای شرکت در این آزمون، نیازی به آمادگی یا شرکت در وبینار و کلاس ندارید؛ تنها باید از پایه هفتم، نمرات بالایی در دروس اختصاصی رشته مورد نظر خود کسب کنید و به سوالات آزمون هدایت تحصیلی با صداقت و به درستی پاسخ دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 6 =