تا زمانی که کسب و کارها وجود دارند، به حسابداری و علم آن نیاز خواهد بود. همین امر موجب شده که حرفه حسابداری همچنان ذهنهای باهوش بسیاری را به خود جذب کند. افرادی که به دنبال یادگیری علم حسابداری هستند، هیجان زیادی برای یادگیری این علم و به کار بستن آن دارند. در این بین معلمان، مربیان و اساتید وظیفه دارند که این هیجان یادگیری علم حسابداری را در دل و ذهن این افراد زنده نگه دارند. پیشرفت فناوری در دنیای امروز باعث شده که بسیاری از شیوههای حسابداری قدیمی شود و شیوههای مدرن جایگزین آنها شوند؛ اما روشهای آموزش این شیوهها با همین سرعت تکامل نیافته و همچنان از شیوههای تدریس قدیمی برای آموزش افراد استفاده میشود. روش های تدریس حسابداری متنوع هستند و میتوان با اتخاذ یک شیوه صحیح و بهروز، آموزش علم حسابداری را با بالاترین سطح ارائه کرد. با هنرستان حسابداری پکت همراه باشید.
مؤثرترین روش های تدریس حسابداری کدام است؟
حسابداری علمی است که در دنیای امروز تحت تأثیر پیشرفتهای فناوری قرار گرفته و از شیوههای نوین و فناورانه برای انجام آن استفاده میشود. به همین دلیل برای تدریس این رشته بهتر است که از شیوههای نوین استفاده شود تا تأثیرگذاری و اثربخشی این آموزشها به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. در ادامه با چند نمونه از مؤثرترین روش های تدریس حسابداری آشنا شده و ویژگیهای آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
استفاده از نمایشهای بصری
گاهی یک عکس میتواند به اندازه هزار کلمه ارزش داشته و یک مفهوم را به بهترین شکل منتقل کند. یکی از مؤثرترین روش های تدریس حسابداری استفاده از نمایشهای بصری مانند پاورپوینت است. ارائه مفاهیم مربوط به رشته حسابداری با استفاده از ابزارهای بصری مانند پاورپوینت میتواند بر جذابیت مفاهیم در حال تدریس بیافزاید.
در این روش هر اسلاید میتواند خلاصهای از موضوع را ارائه دهد که این کار میتواند امکان یادداشتبرداری برای فراگی را آسانتر کند. همچنین با استفاده از این ابزار میتوان مفاهیم مختلف مربوط به حسابداری را از طریق عکس، فیلم و انیمیشن آموزش داد. در صورتی که جزو افرادی هستید که همچنان به تکنیکهای سنتی آموزش حسابداری اعتقاد دارید میتوانید از این روش برای مدرنتر کردن روش تدریس خود استفاده کنید. در واقع ابزارهایی مانند پاورپوینت پلی بین روش های تدریس حسابداری سنتی و مدرن هستند.
استفاده از مطالعات موردی
استفاده از کتابهای درسی به عنوان یکی از روش های تدریس حسابداری میتوانند تا یه حدی جوابگو باشند. درصد زیادی از مفاهیم حسابداری عملی هستند و فراگیران باید کابردهای واقعی اصول حسابداری را مشاهده کنند تا به اهمیت و کاربرد آنها پی ببرند. یکی از روشهای مؤثر برای تدریس حسابداری استفاده از مطالعات موردی (Case Study) است که به فراگیران کمک میکند مفاهیم را در دنیای واقعی آموزش دیده و بتوانند دانش نظری خود را به صورت عملی به کار بگیرند. استفاده از این روش به فراگیران امکان میدهد که ارزش روشها و اصول مختلف حسابداری را به خوبی درک کنند.
از این روش تدریس میتوان به منظور پرورش خلاقیت و تفکر انتقادی استفاده کرد. در این روش میتوان در مورد موضوعات مختلف بحث کرده و راهها و روشهای کارآمدتری را برای مدیریت موقعیت شناسایی کنید. استفاده از مفاهیم آموزش داده شده به صورت عملی در این روش تدریس باعث میشود که فراگیران آنها را به خوبی به ذهن بسپارند.
استفاده از بازیها
آیا کسی را میتوانید پیدا کنید که عاشق بازی کردن نباشد؟ یک سری مفاهیم و اصول حسابداری به صورت پیشفرض کسل کننده هستند اما در صورتی که از بازیها برای تدریس آن استفاده کنید، نه تنها لذتبخش میشوند بلکه به خوبی در حافظه ثبت میشوند. بازیسازی یکی از روش های تدریس حسابداری نوین است که انگیزه فراگیران برای عملکرد بهتر و مشارکت بیشتر را بالا میبرد.
به عنوان مثال بازی مونوپولی (Monopoly) یک بازی کلاسیک است که میتواند به عنوان یک ابزار برای تدریس حسابداری مورد استفاده قرار بگیرد؛ زیرا در این بازی بازیکنان تراکنشهای مالی زیادی انجام میدهند و برای موفقیت باید سرمایه خود را مدیریت کنند. علاوه بر این تعداد زیادی بازی به صورت آنلاین نیز وجود دارد که میتواند در این روش مورد استفاده قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: کامپیوتر یا حسابداری؟ کدامیک بهتر است؟
شبیهسازی یک کسب و کار واقعی
گاهی اوقات بهترین روش برای یادگیری یک مفهوم این است که به صورت عملی درگیر آن شوید. شبیهسازی یک کسب و کار واقعی برای فراگیران و اداره آن یکی از مهمترین و مؤثرترین روش های تدریس حسابداری محسوب میشود. به عنوان مثال میتوانید یک مغازه کوچک را شبیهسازی کرده و محاسبه کلیه هزینهها، درآمد، سود و غیره را به فراگیران واگذار کنید.
این روش تدریس یک فعالیت سرگرمکننده است که میتوان با بکار بستن آن اهمیت و منطق پشت مفاهیم و اصول مختلف حسابداری درک کرد. این روش تدریس به فراگیران کمک میکند که در موقعیتهای مختلف باید از چه روشها و شیوههایی استفاده کنند. اصولی که از این طریق به فراگیر آموزش داده میشود برای مدتهای طولانی در ذهن نقش میبندد.
بیشتر بخوانید: چه تیپ شخصیتی مناسب شغل حسابداری است؟
تدریس خصوصی
یکی از مشکلات تدریس در کلاسهای عمومی که تعداد زیادی فراگیر در آن حضور دارند این است که واقعیت تفاوت منحنی یادگیری هر فراگیر مورد توجه قرار نمیگیرد. هر فرد سرعت یادگیری متفاوتی دارد و این اصل در کلاسهای عمومی با تعداد زیاد فراگیران نادیده گرفته میشود و با افرادی روبرو میشوید که نمیتوانند بسیاری از مفاهیم را درک کرده و یاد بگیرند.
یکی از مؤثرترین روش های تدریس حسابداری، تدریس خصوصی است که در آن با مشکل کلاسهای عمومی مواجه نخواهید شد. در این شیوه تدریس میتوان اصول و مفاهیم علم حسابداری را مطابق با منحنی یادگیری فرد و در سطحی ارائه کرد که بتواند به خوبی آن را یاد بگیرد.
یکی دیگر از روش های تدریس حسابداری نوین، آموزش به صورت گروههای کوچک است. برای این کار باید گروهبندی را به شکلی انجام دهید که در هر گروه یک فراگیر پیشرفته، متوسط و ضعیف وجود داشته باشد. بر این اساس میتوان تکالیفی را برای هر گروه تعیین کرد تا فراگیران برای انجام آن نیاز به برقراری ارتباط داشته باشند و به یکدیگر برای یادگیری مفاهیم کمک کنند.
استفاده از بودجه شخصی
اگر مفاهیم اساسی حسابداری در زندگی افراد نمود پیدا نکنید، یادگیری این مفاهیم چه اهمیتی دارد؟ یکی از روش های تدریس حسابداری نوین این است که از فراگیران بخواهید بودجههای شخصی خود را به عنوان یک پروژه در نظر بگیرند. برای این کار فراگیران باید در مورد حقوق و دستمزد (حقوق حسابدار)، اجاره، هزینههای آب و برق و تلفن، مالیات و سایر مخارج و هزینه تحقیق کنند. این روش باعث میشود که مفاهیم آموزش داده شده به خوبی درک شده و همچنین آنها بتوانند با عملی کردن این مفاهیم در زندگی خود برای آینده برنامهریزی بهتری داشته باشند.
سخن آخر
حسابداری یکی از علوم مهم و حیاتی محسوب میشود که مفاهیم و اصول آن در تمام جنبههای زندگی انسان جاری است و میتوان از آنها برای مدیریت امور استفاده کرد. تا زمانی که کسب و کارها وجود دارند نیاز به یادگیری علم حسابداری و اصول آن نیز وجود دارد و افراد باید در حد نیاز این اصول را آموزش ببینند. با توجه به تأثیر پیشرفت علم در این اصول، روش های تدریس حسابداری متنوع است؛ اما نکته مهم در مورد انتخاب روش تدریس مناسب این است که این روش باید به گونهای باشد که فراگیر بتواند به صورت عملی و واقعی با آن درگیر شده و نیاز به آن را در زندگی خود احساس کند تا بهترین نتیجه حاصل شود.